Najwyższa jakość opieki medycznej po porodzie - dlaczego warto zainwestować?
Czy istnieje coś ważniejszego niż zdrowie matki i dziecka? Po porodzie, opieka medyczna odgrywa kluczową ro
Okres przedszkolny znany jest nie tylko z czasu błogiej zabawy, ale też wyjątkowego narażenia na choroby. Nawracający katar czy ból gardła to jedne z nielicznych dolegliwości, z którymi zmagają się dzieci. Aby im skutecznie zapobiec, niezbędna jest poprawa odporności malucha. Jak o nią zadbać?
Dzieci, które przebywają w przedszkolu, są stale narażone na kontakt z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Ich układy odpornościowe często nie są przygotowane na walkę z tak dużą ilością zarazków, efektem czego jest skłonność do częstych infekcji. Rozprzestrzenianiu się chorób sprzyjają także nieodpowiednie nawyki – małe dzieci dopiero uczą się higieny. Brak mycia rąk, wkładanie do buzi brudnych przedmiotów lub picie z cudzego kubeczka to tylko nieliczne zachowania, które stanowią idealną drogę do transmisji infekcji.
Chorobom w przedszkolu sprzyja także stres. Jego rolę dostrzega się przede wszystkim u dzieci, które dopiero rozpoczynają socjalizację. Nowe miejsce, grupa rówieśników, brak stałego kontaktu z mamą mogą spowodować falę negatywnych emocji, która odbija się na zdrowiu całego organizmu – w tym także układu odpornościowego.
Warto jednak wspomnieć, że okres wzmożonych infekcji w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym to także „lekcja” dla odporności. Układ immunologiczny „uczy się” reakcji na nowo poznane drobnoustroje czy zmieniające się środowisko. Stanowi kolejny etap rozwoju i w pewien sposób kreuje odporność na dalsze lata życia.
W zachowaniu odpowiedniej odporności malucha duże znaczenie ma dieta. Powinna być bogata w owoce i warzywa. Cytrusy, kiwi, kalafior, pomidor, papryka, ziemniaki czy brukselka są naturalnymi źródłami witaminy C, która odgrywa kluczową rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego – wykazuje działanie antyoksydacyjne. Dobierając codzienne potrawy, warto zwrócić uwagę, czy dostarczają one wszystkie niezbędne witaminy oraz mikroelementy, między innymi żelazo.
W diecie maluchów warto uwzględnić także fermentowane produkty mleczne, takie jak kefiry, maślanki czy jogurty naturalne, które są źródłem kultur bakteryjnych. Wpływają one na wzmocnienie mikrobioty jelit, uznawanej za „drugą odporność organizmu”. Można też rozpocząć oswajanie dziecka z kiszonkami np. ogórki kiszone czy surówka z kiszonej kapusty.
Duże znaczenie ma także podaż kwasów omega-3, które wspierają naturalną odporność człowieka. Ich dobrym źródłem są ryby morskie, owoce morza, olej lniany, rzepakowy oraz orzechy włoskie.
Poza dietą i poprawą stylu życia, aby zwiększyć odporność dziecka, można wykorzystać specjalne preparaty. Bez wątpienia nie zastąpią one odpowiedniej diety i aktywności fizycznej, ale mogą być doskonałym uzupełnieniem.
Wśród preparatów szczególną uwagę należy zwrócić na tran, witaminę C, witaminę D3, a także probiotyki, które są bardzo ważne w budowaniu odporności dziecka. Kompleksy witamin, więc dziecko może wygodnie przyjąć wszystkie niezbędne składniki w jednej kapsułce, można znaleźć na stronie mito-pharma.pl.
Do pozostałych działań poprawiających odporność dzieci w wieku przedszkolnym, należą:
Czy istnieje coś ważniejszego niż zdrowie matki i dziecka? Po porodzie, opieka medyczna odgrywa kluczową ro
W trakcie ciąży jednym z najbardziej ekscytujących momentów dla przyszłych rodziców jest początek odczuwania r
W momencie narodzin, każda dziewczynka ma już w swoich jajnikach określoną liczbę jajeczek. Co ciekawe, ta lic
Podczas ejakulacji mężczyzna wydala dużą ilość nasienia, które może zawierać ponad 100 milionów plemników! To
Wiele kobiet po porodzie zastanawia się, kiedy mogą zacząć ćwiczyć, aby powrócić do formy sprzed ciąży oraz