Rozwój zmysłu węchu, smaku i dotyku – 3 miesiąc.

WĘCH

Kiedy kobieta zaczyna trzeci miesiąc ciąży, u jej dziecka pojawiają się nozdrza, a wzdłuż przegrody nosa zaczynają formować się węchowe komórki nabłonkowe. Zaczyna wyróżniać się także opuszka węchowa, a w jej obrębie komórki mitralne (główne neurony wyjściowe opuszki węchowej).

Fragment przekroju strzałkowego przez głowę zarodka u progu 3 miesiąca ciąży (7 tydzień rozwoju).

Pod koniec 3 miesiąca komórki węchowe są już liczne i pozornie zupełnie dojrzałe, ale zaczną funkcjonować dopiero kilka miesięcy później, kiedy zakończy się proces ich rozwoju biochemicznego.

Fragment przekroju strzałkowego przez głowę 3 miesięcznego płodu (12 tydzień rozwoju). Opuszka węchowa jest wypustką mózgowia.

Między 2 a 6 miesiącem jamę nosową wypełnia czop tkanki, który nie dopuszcza związków chemicznych do znajdujących się wewnątrz niej receptorów (Chyba coś nam to przypomina! Czop w przewodzie słuchowym, zamknięte powieki…)

Co ciekawe, w ciągu całego życia człowieka komórki węchowe nabłonka (które są, notabene, komórkami nerwowymi!) co 60 dni umierają i są zastępowane przez nowe, które przechodzą ten sam cykl rozwojowy wyrastania rzęsek, wypuszczania aksonów i tworzenia synaps w opuszce węchowej.

SMAK

W tym czasie pojawiają się pierwsze kubki smakowe. Zaczynają one dojrzewać pod sam koniec pierwszego trymestru, czyli mniej więcej wtedy, kiedy płód zaczyna ssać i przełykać. Obie te czynności zwiększają przepływ substancji chemicznych nad kubkami smakowymi, stymulując je w sposób, który może przyczyniać się do tworzenia przez nie połączeń synaptycznych.

DOTYK

W 3 miesiącu wrażliwość na dotyk obejmuje już wargi, nos, brodę, powieki, ręce oraz nogi płodu.