O FAS raz jeszcze

Dostałyśmy informację, o pojawieniu się w sieci takich doniesień:

Poniżej zamieszczamy nasze stanowisko w tej sprawie.

Jako członkowie SKN „Embriologia” GUMed chcemy podkreślić, że nie ma też wystarczających dowodów na to, że wypicie jednego czy dwóch drinków tygodniowo nie jest szkodliwe. Musimy być świadomi paru rzeczy:

  1. Alkohol po wypiciu wchłania się już w jamie ustnej, a po kilku minutach znajduje się już we krwi matki. Następnie przez łożysko z łatwością przenika do krwioobiegu dziecka!
  2. Wątroba płodu nie jest dojrzała! Nie jest więc w stanie metabolizować alkoholu! Ponadto, dehydrogenazy alkoholowe (enzymy metabolizujące alkohol) mogą istnieć w różnych izoformach – nie jesteśmy w stanie sprawdzić, jaką formę ma dziecko – silniejszą, czy słabszą. Każdy ma bowiem inny metabolizm alkoholu!
  3. Alkohol łatwo rozpuszcza się w wodze, wiec także W PŁYNIE OWODNIOWYM, który powstaje z przesączu tkankowego matki. Dziecko połyka płyn, w którym się znajduje – to druga droga, którą alkohol dostaje się do jego organizmu.
  4. Skóra płodu jest bardzo cienka, więc alkohol jest w stanie przenikać przez nią z płynu owodniowego do drobnych naczyń skóry, a co za tym idzie do całego krwioobiegu dziecka.
  5. Alkohol utrzymuje się w organizmie dziecka 2 razy dłużej niż w organizmie matki. To znaczy, że dziecko jest dłużej narażone na jego szkodliwe działanie!
  6. Szkodliwe działanie alkoholu na płód wynika z:-bezpośredniego hamowania transportu łożyskowego aminokwasów i glukozy, czyli pozbawia tkanki płodu źródeł budulca i energii niezbędnych do prawidłowego rozwoju (proliferacji, wzrostu i różnicowania komórek);- zmniejszenia transportu łożyskowego wit. B6, która odgrywa ważną rolę w metabolizmie białek;

    uszkodzenia metabolizmu kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowej syntezy DNA;

    – powodowania u płodu niedoboru hormonów tarczycy, który może wpływać niekorzystnie m.in. na rozwój mózgu;

    osłabiania działania czynników wzrostu na komórki nerwowe;

    – zwiększania ilości prostaglandyn u płodu, które obkurczają naczynia krwionośne macicy, łożyska i płodu – powoduje więc niedotlenienie dziecka;

    – także z bezpośredniego zwężania wspomnianych wcześniej naczyń krwionośnych.

  7. Dziecko w okresie zarodkowym, w którym zaczynają tworzyć się wszystkie narządy (ORGANOGENEZA) ma od 1-3mm w 3 tygodniu rozwoju, do 3cm pod koniec 8 tygodnia. Wszystkie układy zaczynają tworzyć się na przełomie 3-4 tygodnia rozwoju – zarodek ma wtedy 3-4mm, więc jego narządy są jeszcze mniejsze! Serce zaczyna bić w 22. dniu po zapłodnieniu, czyli na początku 4 tygodnia (zarodek ma 4mm). Cewa nerwowa zamyka się do 28 dnia po zapłodnieniu. Kobieta wtedy bardzo często nie wie, że jest w ciąży. Picie NAWET NAJMNIEJSZYCH ILOŚCI ALKOHOLU MOŻE BYĆ NIEBEZPIECZNE dla rozwijającego się (szczególnie w tym okresie) kilkumilimetrowego zarodka!
  8. Mózg rozwija się przez całą ciążę i jeszcze dłużej, do 21. roku życia! Całą ciążę jest więc narażony na szkodliwą działalność alkoholu wypitego przez matkę! Stąd najczęstsze wady u dzieci z FAS: upośledzenie funkcjonowania intelektualnego, trudności w kontaktach społecznych, zaburzenia koordynacji ruchowej, impulsywność, słaba zdolność utrzymywania uwagi, osłabienie pamięci świeżej, słaba umiejętność komunikowania się, trudności we właściwej ocenie sytuacji, kłopoty z myśleniem abstrakcyjnym, ograniczone możliwości rozwiązywania problemów. Zwykle skutkują one w dorosłym życiu trudnościami ze znalezieniem i utrzymaniem pracy oraz nawiązaniem i utrzymaniem relacji interpersonalnych. Takie osoby często znajdują się poza systemem pomocy społecznej, są bardziej narażone na ryzyko narkomanii i popełniania przestępstw.
  9. Poza wadami układu nerwowego alkohol może powodować u dzieci również: opóźnienie wzrostu wewnątrzmacicznego i po urodzeniu, małogłowie, charakterystyczne dysmorfie twarzy, wady kośćca (głównie kończyn), wady serca bądź dużych naczyń, wady nerek i moczowodów, zaburzenia zmysłów (wzroku, słuchu) oraz  równowagi i koordynacji ruchowej, zaburzenia związanie z odżywianiem (utrudnione karmienie piersią, słaby i nieregularny odruch ssania, nadmierne łaknienie związane z uszkodzonym ośrodkiem sytości w mózgu).
  10. Alkohol może doprowadzić też do śmierci dziecka (poronienie, urodzenie martwego dziecka) albo spowodować poród przedwczesny.
  11. Oszacowanie bezpiecznej dawki alkoholu do wypicia w ciąży jest bardzo trudne. Wynika to głównie z indywidualnych różnic wrażliwości na tę samą dawkę substancji toksycznej. Ponadto, w badaniach na ludziach podstawą wiedzy na temat ilości wypijanego alkoholu w ciąży jest relacja pijącej kobiety (nie jest to do skontrolowania tak jak w przypadku badań na zwierzętach), nie ma także możliwości wyeliminowania wpływu innych czynników szkodliwych na płód. Wyniki takich badań opierają się na średnich dla całych grup, nie należy więc przyjmować ilości mniejszych od dawki progowej jako bezpieczne!!! Poszczególne osoby mogą być bardziej wrażliwe na alkohol!!
  12. Uszkodzenia poalkoholowe u płodu są NIEODWRACALNE! A na wystąpienie FAS, bądź zaburzeń ze spektrum poalkoholowych uszkodzeń płodu (FASD) mamy wpływ – ABSTYNENCJA W CIĄŻY. Czy ktokolwiek podałby przedszkolakowi piwo, nawet bezalkoholowe? Dlaczego więc chcemy pozwalać na wypijanie nawet małych ilości alkoholu przez matkę, skoro wiemy, że jej dziecko jest jeszcze malutkie i wszystko w nim dopiero się rozwija? Jeśli wiemy, że każda ilość alkoholu przenika przez łożysko i wiemy, że udokumentowane zostało jego szkodliwe działanie na poziomie komórkowym i molekularnym? Skoro stwierdzono dokładnie, jakie są nieodwracalne skutki picia alkoholu przez kobiety w ciąży u dzieci? Alkohol nie niesie ŻADNEJ KORZYŚCI dla płodu. NIE JEST NIEZBĘDNY kobiecie w ciąży do zachowania zdrowia, dobrej morfologii krwi (mit często powtarzany przez niektórych lekarzy), czy dobrego samopoczucia.
  13. CZY NAPRAWDĘ WARTO RYZYKOWAĆ ZDROWIE DZIECKA DLA CHWILI PRZYJEMNOŚCI???